Predavanja i prezentacije

Liburnicon 2014, Novosti

Pročitajte najave nekih od glavnih predavanja koje smo vam pripremili na festivalu Liburnicon 2014 – Superhero edition.

Talk show Krešimira Mišaka – Vrijeme

Gosti:  doc. dr. sc. Davor Horvatić i mag. Davor Jadrijević

Vrijeme. Definiramo ga kao 4 dimenziju, ali što je ono točno? Jedina je dimenzija u kojoj se uvijek možemo kretati samo u jednom smjeru i koliko god neopipljiva, definitivno je nautjecajnija dimenzija u životima svih nas. Upoznajte miskoncepcije povezane s vremenom, što kaže kvantna fizika na tu temu, jesu li putovanja kroz vrijeme moguća i kako relativnost vremena utječe na sve nas uz Krešimira Mišaka, doc. dr. sc.  Davora Horvatića i mag. Davora Jadrijevića

 

Davor Horvatić: Warp pogon – stvarna eksperimentalna istraživanja

Davor HorvatićPrije 20 godina Alcubierre je predložio geometriju prostor-vremena koja najbolje odgovara onom što zovemo warp pogon. Dugo se mislilo da je to samo zgodan teorijski primjer čija je najbolja primjena ona edukativna. Dobar dio novih udžbenika iz gravitacije uveo ju je kao zanimljiv primjer. Prije par godina na Istrakonu sam održao predavanje pod nazivom Requiem za warp drive. Istraživanja koja su uključila prve kvantne korekcije pokopala su sudbinu predložene geometrije. No, na iznenađenje dobrog dijela fizikalne zajednice, Dr. Harold “Sonny” White predlaže novu geometriju i dobiva pristojno sponzorstvo NASA-e da provede seriju pokusa koji pokazali da li njegove ideje imaju stvarnu primjenu. U predavanju ćemo detaljno razmotriti što se to kuha s warp pogonom trenutno.

 

Australian SF fandom – Gillian Polack

Dark City, Star Wars, Trudi Canavan, Shaun Tan, Medieval II, kangaroo-wrestling chefs all come together in Australian SF fandom. Gillian Polack will present an illustrated talk on SF fandom, SF creators and SF publishing in Australia in the year 2014. Because Gillian is a writer and editor as well as a fan, she has many behind-the-scenes stories to share.

 

Gillian Polack Q&A

Gillian_PolackGillian Polack – author editor, historian and fan – opens her blog to questions from time to time. Fans and friends ask about everything from the length of a piece of string to where the  public toilets were in Medieval Winchester. This session will consist of serious questions aboout Gillian’s work and about her addiction to SF, but Gillian will also attempt to answer questions. All questions. If you’ve always wanted to know how to insult someone in Australian English or to make portable soup, now is the time to ask.

 

Ian Gibson: Rhythm and design in comic book drawings

A picture tells a thousand words. Or at least it is supposed to.
Some shout at you, almost incoherently. Some serenade you.
I’m the ‘serenading’ type.
I prefer to seduce my readers instead of assaulting them.
A good story has a rhythm to it and the artist’s task is to enhance that rhythm wherever he can.
Design is the process of guiding the reader’s eye around the pages, around each image, throughout the story. I hope I’ll be able to coherently convey some of these concepts to any who want to listen.

Ian Gibson (1946.) je britanski crtač i scenarist stripova. Od samih početaka surađuje na serijalima u kultnom britanskom magazinu 2000AD te je u toku svoje karijere radio na nekim od najpopularnijih naslova poput: Judge Dredd, Robo-Hunter (koautor), Tharg’s Future Shocks, Anderson: Psi Division i The Ballad of Halo Jones (koautor). Za američko tržište radio je na naslovima poput Mister Miracle (DC), Star Wars: Droids i Star Wars: Boba Fett (Dark Horse).

Od svih radova možda je najpopularniji po radu na serijalu Balada o Halo Jones za kojeg je scenarij pisao legendarni britanski scenarist Alan Moore. Strip je to o mladoj djevojci koja živi na Krugu, ogromnom umjetnom otoku koji u budućnosti služi kao geto za nezaposlene. Nakon što jednog dana ona otiđe sa Kruga njezine pustolovine postale pravom legendom. Kako se za razliku od drugih junakinja tu radilo o običnoj djevojci bez ikakvih posebnih sposobnosti strip je privukao pažnju čitatelja i možda se baš zbog toga često opisuje kao feministička space-opera.

 

“Shadows of Esteren” – Véronique Lejeune i Frédéric Pinson

Shadows of easteren“Shadows of Esteren” je srednjovjekovna role-playing igra, s utjecajima iz gotike i horora. Uzevši inspiraciju iz keltskih mitova, ovaj svemir ima laganu fantastičnu stranu skrivenu ispod turobne, realistične površine. Ovaj svijet je nastanjen ljudima koji se moraju nositi sa teškom svakodnevicom, i suočiti se sa nadnaravnom prijetnjom koja se krije u mraku. S avanturama usredotočenim na istraživanje i preživljavanje, Shadows of Esteren potiče osjećaj imerzije i interakcije među igračima.

 

 

Korado Korlević: Rađanje, život i smrt zvijezda

Koja je životna sudbina svih zvijezda i imaju li sve zvijezde istu sudbinu? Hoće li Sunce na kraju svog životnog vijeka eksplodirati u sjajnu supernovu ili postati crveni patuljak doznajte na fantastičnom predavanju Korada Korlevića koji će vas na uvijek intrigantan i jedinstven način potaknuti na razmišljanje i to ne samo o zvijezdama.

 

Energetska anatomija čovjeka – Dora Duplančić:

Davne 1986.g. NASA je potvrdila postojanje etera. Naše tijelo tvore čak 9 poznatih razina postojanja, a na ovom ćete predavanju naučiti i strukturu chakra sustava i Antahkarane. Kao mali eksperiment na kraju, publika će pokušati osjetiti vlastitu Auru!

 

Predavanje o digitalnoj ilustraciji i demo – Dario Jelušić

Dario JelušićPredavanje i demo na temu „Kako oživjeti čudovište u svojoj glavi“. Koncipirani su kao dva komplementarna dijela putovanja od ideje do pustošenja svemirskim prostranstvima uz bok najstrašnijem lovcu na glave kojega umjetnik uz pomoć publike uspije oživjeti, i sve to samo korištenjem tableta i računala.

 

Ivan Pribanić:NLO-i analiza viđenja i svjedočanstava pilota, generala i vladinih dužnosnika

NLO-i: zagonetka koja se pokušava odgonetnuti već polovinu stoljeća. Jesu li oni plod ljudske mašte ili ljudskog neznanja? Jesmo li sami u svemiru? Kako moderna znanost analizira problem NLO-a, koje su činjenice i dokazi, te što o tome kaže znanost, struka i vojska? Pridružite se u potrazi za odgovorima i promišljanju fenomena NLO-a u predavanju: “Neidentificirani leteći objekti”. Predavač je Ivan Pribanić, student pete godine diplomskog studija fizike i matematike na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

 

Wicca – pregled razvoja tradicija wiccanske prakse i osnovne predrasude vezane za wiccu
Sonja Miličević Vukelić, prof. povijesti i dipl. etnolog

Sonja Miličević VukelićOd svog postanka fenomen wicce čini zanimljivo i intrigantno područje istraživanja za etnologiju, sociologiju, povijest religija i antropologiju zapadnoga svijeta i to u kontekstu religija prirode, okultizma, šamanizma, mitologije itd. Korijeni i tradicije wicce još su uvijek velika nepoznanica i time čine znanstveni izazov za navedene grane znanosti. Pravo pitanje jest, otkud vještice u 21. stoljeću?

 

Miroslav Wranka – Predavanje “LARP FAQ”

Što je LARP uopće? Kakvih sve igara ima? Kad i gdje se možete igrati, i s kime? Što je potrebno za početak? Je li skupo? Dođite i poslušajte odgovore na često postavljana i još poneka pitanja vezana uz LARP. Postavite i poneko svoje pitanje.

 

“Upoznajte larpere” – razgovor s moderacijom – moderator Miroslav Wranka

Kakvi su to čudni ljudi koji u slobodno vrijeme oblače kostime i postaju netko drugi? Zašto to rade? Što im je zanimljivo i privlačno u LARP-u? Iskoristite priliku, porazgovarajte s njima, doznajte sve što vas zanima iz prve ruke.

 

Deniver Vukelić: Progoni vještica u Hrvatskoj

Deniver VukelićOpćenito se misli kako su se najžešći progoni vještica odvijali u srednjem (“mračnom”) vijeku. No to nije točno. Na povijesnom hrvatskom prostoru postoje zapisi o pravnom postupanju kroz čitav srednji vijek, ali svoj pravi zamah progoni protiv vještica dobivaju početkom 17. i traju sve do druge polovice 18. stoljeća. Kroz predavanje proći će se na zanimljiv način kroz povijest hrvatskih progona vještica, od statistika i historiografske faktografije, preko osoba, metoda i čitave strukture procesa do najzanimljivijih konkretnih epizoda i slučajeva.

Tajnoviti svijet piramida  – Ivan Šimatović

Živimo u svijetu piramida! Rasprostranjenost piramidnih i piramidolikih (piramidama sličnih) građevina najveća je u područjima svijeta s najstarijim izvorištima pretpovijesnih i ranopovijesnih kultura. Dosadašnja istraživanja upućuju da u mnogo čemu tajnovito piramidno graditeljstvo seže veoma duboko u pretpovijesno doba te još ni izdaleka nema odgovora gdje i kada se ono pojavilo te čime je bilo motivirano.

 

Kako je Hollywood (ponovno) zavolio superjunake – Tomislav Hrastovčak

Superjunaci na filmu u današnje vrijeme ima ih više nego ikada. Već godinama niti jedna sezona blockbustera ne prolazi bez superheroja i ekranizacija stripova. Spider-Man, X-Men, Iron Man, Capetain America – samo su neke od filmskih franšiza zahvaljujući kojima holivudski producenti danas zadovoljno trljaju ruke.

Kako su kostimirani junaci postali najizdržljiviji filmski trend s početka ovog stoljeća? Kako je tekla sama povijest superherojskih filmova u Hollywoodu? Zašto su krajem devedesetih superjunaci odjednom postali omraženi? I što je dovelo do nagloga preokreta i njihove današnje ogromne popularnosti? Poslušajte na predavanju

 

Vanesa Ujčić Ožbolt – Zemlja i Mars – vodeni i pustinjski planet

Mars je nekada bio mnogo sličniji Zemlji: imao je gušću atmosferu, a na njegovoj površini bilo je rijeka i oceana. No danas je to potpuno drukčiji svijet: to je suh, pustinjski planet. Zašto se to dogodilo i koje su sve razlike i sličnosti između Zemlje i Marsa saznat ćete na ovome predavanju.

 

Junaci prošlosti – Ivor Hasan

Uzvišeni velmože, plemenitaši, dvorske dame, i oni nižega roda, pozivamo vas na predavanje o junacima drevnim, vitezima starine. Govoriti ćemo o avanturama i junačkim djelima najvrsnijih među vitezovima, koji su mačem, brkom i svojom hrabrošću branili čast djeve u nevolji, potlačeni puk i sve one nad kojim bijaše izvršena nepravda…